نگاهی به باغ شهرآراء و برج تاریخی آن

ساخت وبلاگ

شهرآرا یکی از قدیمی ترین محلات شهر کابل است که حدود پنجصد سال عمر دارد. کابل قدیم درحقیقت دارای باغستان های فراوانی از گُل ها و اشجار مثمر و غیر مثمر بوده است. این شهر با زیبایی های خاصی که داشته توجه شاهان و سلاطین بسیاری را به خود جلب نموده و هر یک خواسته اند پایتخت حکمروایی شان در این شهر باشد.

شهرآرا و جهان آرا دو باغ بزرگ و با شکوهی بودند که در زمان سلطنت ظهیرالدین محمد بابر بنیانگذار سلسله گورگانیان هند در شهر کابل اعمار گردیده بود و اینک بخش کوچکی از آن در محدود باغی به نام باغ بابر باقی مانده است. شهرآراء قدیم در حقیقت از کنار پل آرتل آغاز می گردید و تا بره کی شهرآرا ادامه داشت.

این باغ زیبا را ظهیرالدین محمد بابر، در سده دهم هجری به نام شهرآرا، دخترش بنا نهاده بود. پس از حکمروایی بابر برای چندین سده نامی از این باغ برده نمی شد تا اینکه امیرعبدالرحمن خان در اواخر سده دوازدهم هجری خورشیدی آن را بازسازی نمود و برای پذیرایی مهمانان خاص خود اختصاص داد.

در گوشه ای از این باغ، برج با شکوهی قرار داشت که مردم آن را به عنوان یکی از اماکن تاریخی کشور می شناسند. سال های قبل در کنار این بنای تاریخی دو برج استحکامی متوسط و یک برج کوچک دیگری نیز وجود داشت که کار معماران زبردست و ماهرِ آن سال ها را مجسم می ساخت.

امیر عبدالرحمن در سفری که به صفحات شمال کشور داشت، از دیدن باغ جهان نمای تاشقرغان که توسط معماران ورزیده قندهاری در عهد سلطنت تیمورشاه درانی اعمار گردیده بود، شگفت زده شده معماران قندهاری را به کابل آورده و طرح چندین ساختمان، چون: قصر باغ بالا، باغ مهمان خانه، ولایت کابل، تعمیر ارگ و قصر شهرآرا و غیره را بنا نهاد.

این قصر باشکوه که اکنون به نام برج شهرآراء مسمی میباشد در زمان امیرعبدالرحمن خان بر فراز بلندای، بنام تپه ماران تهداب گذاری گردیده و کار اعمار آن در سال 1374 هجری شمسی به پایه اکمال رسید.

برج شهرآرا به شکل شش ضلعی طرح گردیده و در روی کار آن خطوط برجسته به شکل افقی و عمودی جلب توجه می نمود که اکنون وضاحت چندانی ندارد. زینه های برج مذکور که در شش طبقه اعمار گردیده بود، از طبقه اول تا چهارم با گل و خشت مخصوص و از طبقه چهارم تا ششم با چوب ساخته شده بود. اطراف برج مذکور با طاق ها و اشکال گچی مزین گردیده و در کنار آن شش کلکین، یک رواق و یک دروازه قرار داشت.

برج مذکور در سال 1308 در پی شورش جنگجویان حبیب الله کلکانی علیه دولت امان الله خان که در همین محل مستقر گردیده بودند، به آتش کشیده شده و در نتیجه تخریب گردید. در سال های بعد چندین بار برج مذکور ترمیم و تا حدودی بازسازی گردید که متأسفانه در نتیجه کم توجهی و حفاظت از آن دوباره ویران شده و هم اکنون در حالت بد و نابسامانی قرار دارد.

+ نوشته شده در یکشنبه بیست و پنجم دی ۱۴۰۱ ساعت ۲:۷ ب.ظ توسط مصطفی اورهان  | 

اولویت نیکی به مادر...
ما را در سایت اولویت نیکی به مادر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mstafa بازدید : 80 تاريخ : دوشنبه 10 بهمن 1401 ساعت: 13:11