درگرامیداشت از سالروز تأسیس سراج الاخبار

ساخت وبلاگ

جریده سراج الاخبار برای نخستین بار به تاریخ 22 جدی سال 1285 هجری شمسی درزمان امیر حبیب الله خان به مدیریت وسردبیری عبدالرئوف قندهاری تأسیس و منتشر گردید ولی متأسفانه پس از نخستین شماره به دلیل مداخله انگلیس ها از نشر بازماند. نشریه مذکور پس از توقف حدود شش سال برای بار دوم در شانزدهم میزان سال 1290 هجری شمسی با تغییر نام سراج الاخبار افغانیه اقبال چاپ یافت، که مسئولیت آن را محمود طرزی برعهده داشت. نشر بار دوم این جریده هشت سال پس از فعالیت، به دلیل شورش و حمله گروهی برجان امیر دوباره متوقف گردید.

جریده سراج الاخبار هر پانزده روز یک بار در شانزده صفحه با تصاویر مختلف مربوط به افغانستان به نشر می رسید.

با انتشار جریده سراج الاخبار راه مطبوعات مدرن در افغانستان گشوده شد. پژوهشگران به اتفاق آراء اهمیت و ارزش تاریخی این جریده را مرهون مدیر مسؤل آن آقای محمود طرزی می دانند. محمود طرزی پس از بیست و پنج سال تحصیل و زندگی در کشور های ترکیه و سوریه، در برگشت به کشور جریده سراج الاخبار را برای رساندن پیام ها و نظریات اصلاح طلبانه و ترقی خواهانه خود راه انداخت. این نشریه به مرور زمان به بستر افکار ملی گرایانه آن زمان که خودِ طرزی هم معتقد به آن بود، تبدیل گردید. نشر جریده سراج الاخبار برای مردم ما که هیچ آشنایی در این مورد نداشتند دریچه باز برای شناخت دنیا و شناختن خودشان گردید. نشریه مذکور به زودی از میان ملی گرایان آزادیخواه و اصلاح طلبان، همکارانی یافت و اولین حلقۀ روزنامه نگاران افغان به دور آن شکل گرفت.

عبدالهادی خان داوی، عبدالرحمان لودین، تاج محمد پغمانی، فیض محمد ناصری، مولوی عبدالرب و شماری دیگر از جمله روزنامه نگاران عمده این جریده بودند.

جریده سراج الاخبار علم و تکنولوژی را یکی از وسایل اساسی حفظ آزادی میدانست و بر آن تأکید می کرد، در یکی از نوشته های محمود طرزی در این مورد چنین می خوانیم:

«افغانستان به توسعۀ بزرگ صنایع داخلی ضرورت دارد چرا که صنایع مدار ثروت و توانگری یک مملکت است».

در جریده سراج الاخبار ادبیات جایگاه خاصی داشت، اکثراً مطالب ادبی و شعر های میهنی در صفحه اول جا داده می شد و بیشتر مطالب ادبی به اشعار و قصاید اختصاص داشت.

جریده سراج الاخبار با اهداف عالی و آگاهانه داخل پیكار شد و مجدانه رسالت های میهنی و ژورنالیستی خود را در برابر مردم افغانستان با نشر مطالب ارزشمند در باره علوم و فنون، و بالاخره حصول استقلال سیاسی کشور تا واپسین شماره انجام داد.

+ نوشته شده در پنجشنبه بیست و دوم دی ۱۴۰۱ ساعت ۱۰:۱۵ ق.ظ توسط مصطفی اورهان  | 

اولویت نیکی به مادر...
ما را در سایت اولویت نیکی به مادر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mstafa بازدید : 75 تاريخ : دوشنبه 10 بهمن 1401 ساعت: 13:11