به بهانه زاد روز پروفیسور عبدالاحمد جاوید

ساخت وبلاگ

محقق، نویسنده و پژوهشگر معروف کشور روانشاد پروفيسور عبدالاحمد جاويد، روز شنبه دهم جدی سال 1305 خورشیدی در محله پايان چوک شهر کابل در خانواده مرد روشنفکری به نام عبدالصمد خان دیده به جهان هستی گشود. با سپری نمودن دوران کودکی روانه کانون پرمهر و عطوفت مکتب شد و دوره های ابتدایی و ثانوی را با موفقیت هرچه تمام درهمین شهر به پایان رساند. در سال 1321 خورشیدی جهت ادامه تحصیلاتش شامل پوهنتون کابل گرديد. با سپری نمودن یک سال در پوهنتون کابل به عنوان نخستين محصل افغانی به گرفتن بورسيه ای از کشور ایران نایل آمده و دربخش حقوق و علوم سياسی مشغول تحصيل گرديد، ولی آقای جاوید به دلیل عشق و علاقه خاص خودش به ادب و فرهنگ، همزمان با تحصيل در پوهنځی حقوق وعلوم سياسی، در پوهنځی ادبيات نيز مشغول فراگیری دانش و علوم ادبی گردید. بافراغت از تحصیل و دریافت دو گواهینامه لیسانس در سال 1329 خورشیدی مدت دو سال دیگر به تحقیقات دوره دوکتورا پرداخت، همزمان با آن در پوهنتون کابل و لیسه عالی حبیبه مسئولیت تدریس محصلین و دانش آموزان را نیز عهده دار بود. در سال 1335 برای پايان بردن دوره دوکتورا بار دیگر به کشور ایران رفت و دکتورای ادبيات فارسی را موفقانه از پوهنتون تهران بدست آورد.

استاد عبدالاحمد جاويد در سال 1341 به عضويت هيئات بررسی کتب درسی وزارت معارف درآمد و در سال 1343 به عنوان پروفيسور به پوهنتون تاشکند دعوت گردیده و به آن کشور رفت. در سال 1351 خورشیدی به رياست راديو کابل وقت انتخاب شد. در سال 1368 خورشیدی به رياست پوهنتون کابل برگزيده شد و همزمان با آن در پوهنتون کابل نیز به تدریس پرداخت.

پروفیسور جاوید در جریان فعالیت های ادبی و فرهنگی خویش افتخار عضویت انجمن نویسندگان، انجمن دوستی افغانستان و سازمان ملل متحد، انجمن دوستی افغانستان فلسطين و لويه جرگه افغانستان را دارا بود.

پروفيسور جاويد افزون بر زبان مادری دری، به زبانهای پشتو، انگليسی، عربی، فرانسوی و تا حدودی روسی آشنايی داشت و ترجمه هايی از زبان انگليسی به فارسی و از پشتو به فارسی نيز دارد.

از پرفيسور جاويد تا کنون دهها کتاب به زبان دری و انگليسی و صدها مقاله به زبانهای دری به چاپ رسيده است.

استاد عبدالاحمد جاوید، در سالهای اخیر عمرش به سرطان معده مبتلا گردیده و مدت طولانی در بستر بیماری به سر برد تا آن که سرانجام در شامگاه روز چهارشنبه نهم اسد سال ۱۳۸۱ خورشیدی، به سن هفتاد و شش سالگی چشم از جهان فانی فروبسته و به جاودانگان پیوست. روحش شاد و یادش گرامی باد!

اولویت نیکی به مادر...
ما را در سایت اولویت نیکی به مادر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mstafa بازدید : 132 تاريخ : شنبه 17 اسفند 1398 ساعت: 10:20