نگاهی به محله تاریخی ده افغانان کابل

ساخت وبلاگ

ده افغانان یکی از محلات تاریخی و قدیمی شهر کابل است. این محل در پهلوی سایر مناطق کهن کابل دارای پیشینه و تاریخ دیرینی می باشد. این ساحه از طرف شمال به شهرآرا وبینی نیزار، از طرف شرق به شهرنو، از طرف غرب به کوه آسمایی و از طرف جنوب به جوی شیر و کوچه اندرابی شهر کابل احاطه شده است.

از این محل در بابرنامه، یا کتاب خاطرات ظهیرالدین محمد بابر نیز یاد شده است. در صد سال اخیر این محل ارزش بیشتر کسب نمود به خصوص خانواده امان الله خان در این ساحه می زیست و در سال ۱۲۹۹ شمسی حین توزیع تذکره شاه هدایت داد تامحل سکونت او را ده افغانان کابل بنویسند. چرا منزل شخصی خودش قبلا در گردان سرای ده افغانان کابل بود و بعد ها آنجا را به محمود طرزی سپرد. شایان ذکر است که ساحه قصر استور، ارگ، بوستان سرا، گردان سرا یا پارک زرنگار فعلی و گلستان سرا همه از املاک ده افغانان بودند. در گذشته ها که شهر کابل آب فراوانی داشت از این محل رودخانه ای پاک و شفافی به نام نهر ده افغانان سرازیر میشد که مردم استفاده خیلی خوبی از آن می نمودند.

محمود طرزی روزنامه ‌نگار، سیاست ‌مدار و روشنفکر افغان از 1285 تا 1296 هجری شمسی در ده افغانان کابل سکونت داشت.

قابل یادآوری است که تعدادی از کارمندان دولت چون: محمد عمر وردک وزیر داخله و ریس شورا در زمان سلطنت محمد ظاهر شاه، عبدالله یفتلی معاون وزارت خارجه، غلام رسول خان پرماچ، عبدالقدیر وزیر داخله زمان سردار محمد داوود، صباح الدین کشککی، و ده ها دکتور مجرب و دانشمندان و شعرا در این ساحه زیست داشتند. دو کانون با صفای علم و دانش به نام های "قاری عبدالله" و "عینو" مراکز آموزش و پرورش اطفال و نوجوانان این محل را تشکیل میدهد.

امروز پارک زرنگار که بخشی از محله ده افغانان کابل به شمار میرود، بزرگترین پارک شهر کابل است. در حال حاضر ده افغانان یکی از مهم ترین مناطق تجاری شهر کابل است که در آن ساختمان های شاروالی کابل، چندین وزارتخانه، بانک ها، هوتل کابل سرینا و قسمتی از ارگ قرار دارد. در سال 1388 خورشیدی مسجد مجلل و با شکوهی توسط یکی از تاجران متدین کشور بنام عبدالرحمن اعمار و مورد استفاده نمازگزاران قرارگرفت. ده افغانان درحال حاضر ترکیبی از اماکن تاریخی و ساختمان های مدرن تجاری شهر کابل را تشکیل میدهد، و امید آن میرود تا در آینده های نه چندان دور توجه هر چه بیشتر به این محل تاریخی و کهن شهر کابل صورت گیرد.

+ نوشته شده در چهارشنبه بیست و نهم شهریور ۱۴۰۲ ساعت ۱۲:۳ ب.ظ توسط مصطفی اورهان  | 

اولویت نیکی به مادر...
ما را در سایت اولویت نیکی به مادر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : mstafa بازدید : 48 تاريخ : جمعه 31 شهريور 1402 ساعت: 20:57